7763 Egerág, Szabadság tér 1.

Kapcsolataink

Kazah Köztársaság kazahflag

A képre kattintva tovább léphet partnerünk hivatalos honlapjára.

 

 

 

 

2014. január 17.

Sajtóközlemény
Kazah Köztársaság Elnöke Nurszultan Nazarbajev a kazah néphez intézett Szózatában ismertette „a Kazahsztáni út – 2050: egy cél, egy érdek, egy jövő” elnevezésű programot, melynek főbb pontjai a következők:

  1. az egy főre jutó GDP mértéke 4,5-szörösére emelkedik – 13 ezer dollárról 60 ezer dollárra.
  2. az egészséges életmód és az orvostudomány szakembergárda- és technológiai fejlesztésének jóváhagyása 84 évre növeli a kazahsztániak átlag életkorát. Kazahsztán az orvosi turizmus egyik vezető eurázsiai központjává válik.
  3. minden nehézkes, az üzleti fejlődést akadályozó jogi normát hatálytalanítanak. A kisvállalkozás családi tradícióvá válik, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik.
  4. visszavonásra kerülnek a mezőgazdaság üzleti fejlődését, a farmgazdaságok együttműködésének folyamatát, a hatékony földhasználatot akadályozó korlátok.
  5. a farmerek közvetítők nélküli, közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek majd a hosszú lejáratú finanszírozásokhoz és a felvevőpiachoz.
  6. 2020-ra a 3-6 éves korú kazahsztáni gyerekek óvodai nevelése 100%-ig biztosítva lesz.
  7. 3 éven belül minden kazahsztáni iskolában megszűnik a helyhiány problémája.
  8. 2016. január 1-től a felsőoktatási hallgatók ösztöndíja 25%-kal emelkedik.
  9. 2015. július 1-től bevezetésre kerül a polgári szolgálatot teljesítők új munkabér modellje. Ez biztosítja az egészségügyi dolgozók 28%-os, az oktatásban dolgozók 29%-os és a szociális szférában dolgozók 40%-os fizetésemelését.
  10. 2015. július 1-től a rokkantsági és a családfenntartót elveszítettek szociális segélyeinek mértéke 25%-kal nő.

2013.09.05.

Sajtóközlemény

Kazahsztán alaptörvénye – a világi és szociális állam alkotmányos alapjai a társadalmi egyetértésre és politikai stabilitásra épül.

Augusztus 30-án ünneplik Kazahsztán alkotmányának 18. évfordulóját. Ma már senkinek nincs kétsége afelől, hogy Kazahsztán demokratikus állammá lett minden tartozékával együtt.

Az elnökválasztások, a parlamenti és önkormányzati választások, amelyeken a nép, mint az állami hatalom forrása, kinyilvánítja akaratát és szuverenitását, meghatározva a hatalom demokratikus jellegét és magas szintű legitimitását, az alkotmány követelményei alapján zajlanak. A választások minden alkalommal a demokrácia és átláthatóság új minőségi változásait tükrözik és a külföldi megfigyelők véleménye szerint megfelelnek a vezető nemzetközi alapoknak.

Törvényileg meg van határozva és állandó fejlesztésben vannak a civil társadalom központi intézetei, valamint a lakosság polgári pozíciója a politikai pártok formájában, a nem kormányzati szervezetek és a különböző politikai orientációjú média. Továbbá, nem csak jogilag van elismerve, de erősen beleékelődött a köztudatba az Alkotmány 5 cikkelye az ideológiai és politikai sokoldalúságról.

A vezető nemzetközi-jogi alap és működő törvény létrehozása az emberi szabadságjogok szférájában, az összes állami struktúra fejlesztése az életszínvonal emelése érdekében, a kazahsztániak egészsége érdekében, a civil társadalom erősítése és a nem kormányzati szektor fejlesztése mind az alkotmányos rendelkezések gyakorlati megvalósításának összetevői.

A demokratikus, világi és szociális állam alkotmányos alapjai, amelyek alapja a társadalmi egyetértés és a politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés a népjólét érdekében feledteti azokat a kérdéseket, hogy Kazahsztán milyen lesz öt, tíz vagy ötven év múlva. Értékelni fogja az emberi jogokat és szabadságot, hogy ezek ne sérüljenek, az állami feladatok és kérdések megoldását, kizárólag a nép akarata alapján az Alkotmány és az ország jogalkotása keretein belül.

2013.09.04.

Sajtóközlemény

2009-ben az ENSZ Közgyűlése Kazahsztán kezdeményezésére az augusztus 29-ét az Atomkísérletek elleni fellépés nemzetközi napjává nyilvánította. Ennek megfelelően, ezen a napon minden évben, olyan rendezvényeket tartanak, ahol az atomkísérletek szörnyű mivoltáról emlékeztetnek az emberiséget, valamint a jövőben ilyen kísérletek ne történjen.

E dátumra emlékeztetésre szóló kezdeményezés a kazah kormányé volt. Napra pontosan 1991 augusztus 29-én zártak be Szemeji atomkísérleti telepeket.

A negyven év alatt (1949-1989) ezen az atomkísérleti telepen kb. 450 nukleáris robbantást hajtottak végre, amely 1 millió embernek az életét tette elviselhetetlenné. A kazah nép akaratából az 1991. augusztus 29-én N.Nazarbajev az elnöki rendelettel örökké bezáratta az említett atomkísérleti telepet.

Az első atomkísérletek elleni fellépés nemzetközi napja alkalmából az ENSZ Főtitkára ezt mondta „ma, amikor Kazahsztán a nukleáris fegyvereket betiltotta és a Közép Ázsia régióban az atommentes övezet létrehozására törekszik, Szemej a nukleárismentes világ szimbólumává vált”

A globális antinukleáris mozgalom élvonalán levő Kazahsztán, a világközösség tagjait arra kéri, hogy elfogadtatásra kerüljön a Nukleáris fegyvermentes világról szóló egyetemes deklaráció, aminek a lényege az hogy, papírra foglaljon az összes állam nukleáris fegyverről való lemondási szándékát. Deklaráció magában a Nukleáris fegyverekről szóló Konvenció elő kapuja lenne.

Széchenyi 2020