7763 Egerág, Szabadság tér 1.

A mi StartMunkánk

Az Egerági Startprogram különböző állomásairól
itt szerezhetnek ismereteket!

2014.02.03. “Kiskert” projekt az iskolában. Félévi képes beszámoló
Startprogramunkkal együttműködve – a felnövekvő generáció környezeti nevelését erősítve – az Egerági Iskolában a 2013/2014-es tanév kezdetétől beindult a “kiskert” projekt. Ez a délutáni foglalkozásokra épülő szakkör lehetőséget nyújt a diákoknak, hogy megismerjék a háztáji gazdálkodásban rejlő lehetőségeket. Az önellátás igényét igyekszünk kialakítani a diákokban, akik a jó példákat látva a szülői ház felé is közvetítik azt. Bízunk abban, hogy mind több falusi család értékeli át életmódját és tér vissza a kiskertek gondozásához és a mindennapi élelmiszerek egy részének megtermeléséhez. A “kiskert” projekt első félévének képes beszámolóját megtekinthetik az alábbi galériában.

[print_gllr id=1125 display=short]

2013.08.13.
Startprogramként vált ismertté a Kormány közfoglalkoztatási programja, melyben a kezdetektől részt vállal Egerág település.
2012. évben a startprogram eredményes végrehajtása elismeréseként az országosan kiemelt 4 mintaértékű projekt egyike lettünk és a Belügyminisztérium 2 millió forint elismerésben részesítette településünket.
Az idei évben töretlenül folytatjuk és fejlesztjük programunkat. Mára eljutottunk odáig, hogy az állattenyésztési szakágazatunk vemhes kocákat tudott kihelyezni olyan családokhoz, akik korábban már rendelkeztek állattartási tapasztalattal, vagy a jelen program keretében szerezték meg elméleti és gyakorlati ismereteiket.
Az első malacok már megszülettek, a 7 db. kihelyezett koca mindegyike sikeresen újra lett vemhesítve.
Központi telepünkön a törzsállományt képező kocák szintén világra hozták, most már harmadik almukat, ezzel biztosítva egyrészt a koca utánpótlást, másrészt a hús alapanyagot. Sajnos a MÖT nem tett jót a program fejlődésének, mert bevételeink nagy részét elvonja az állam, így a Húsbolt fejlesztésre Önkormányzatunk nem tud forrást biztosítani.
A szociális szövetkezet nyújtott be ez irányú pályázatot, melynek eredményéről még nem kaptunk értesítést. A startprogram eredményes folytatásához elengedhetetlenül szükség lenne a húsbolt megnyitására.
Ugyan nem a startprogram része, de azt szervesen kiegészíti a HU-BA program. Az idei évben több mint ezer darab naposcsibét keltettünk ki és részben szociális alapon, részben egyéb felhasználás mellett igyekeztünk eleget tenni, mint gazdasági, mint génmegőrző kötelezettségünknek.
Lassan a program résztvevőin kívül is érzik a környező lakosok, a tevékenység hasznát, hisz a konyha felvásárolja azoktól a kistermelőktől a zöldség és gyümölcsféléket, melyek az intézmény működéséhez kellenek. Helyi alapanyagból, kiváló minőséget próbálunk meg előállítani.

Széchenyi 2020